PWN
 
Expertteam West-Friesland beoordeelt
rioolinspecties gezamenlijk
Samen weten we meer dan alleen. Onder dat motto hebben de rioolbeheerders van Hoorn, Koggenland, Opmeer, Medemblik, Stedebroec, Enkhuizen en Drechterland (SED) een expertteam gevormd om de rioolinspecties voor heel West-Friesland te beoordelen. Hun aanpak: risicogestuurd beheer.



Inspecties die gemeenten uitvoeren op hun rioleringsstelsels leveren een beeld op van de toestand van de leidingen. Maar wanneer is een rioolbuis aan vervanging toe? In welke situatie kies je voor relining? En wanneer besluit je een vervangings- of onderhoudsinvestering nog even uit te stellen? Ondanks dat hier uitgebreide richtlijnen en NEN-normen voor zijn, kunnen dezelfde inspectiebeelden in verschillende handen tot uiteenlopende beslissingen leiden. “Er is altijd ruimte voor interpretatieverschillen”, zegt Sjaak Wester, rioolbeheerder in Koggenland. “Alleen al daarom is het goed om samen naar de beelden te kijken. Met z’n zevenen kom je verder.”

Heft in eigen hand
Initiatiefnemer voor het expertteam is Ad Kunst van de gemeente Hoorn. “Veel gemeenten in West-Friesland hebben weinig capaciteit om hun inspectiebeelden zelf te beoordelen”, vertelt hij. “Deze taak besteden ze uit aan ingenieursbureaus. Die zijn deskundig, maar gaan erg aan de veilige kant zitten. In hun maatregelplannen kiezen ze snel voor vervanging of relining. Terwijl dat niet altijd direct nodig is. Mijn indruk was dat we met z’n allen kosten konden besparen door inspecties zelf te beoordelen en zelf een maatregelplan op te stellen. Dan hou je het geld over dat je anders aan een ingenieursbureau uitgeeft, en je kunt een risico-afweging maken op basis van gedegen kennis van de eigen stelsels.”

Proef op de som in Enkhuizen
Toen een ingenieursbureau een maatregelplan voor een deel van Enkhuizen opleverde, zocht Ad dan ook een team bij elkaar om daar nog eens kritisch naar te kijken. “Alle voorgestelde maatregelen hebben we met z’n drieën onder de loep genomen: hoe lang zit die scheur daar al? Hoe werkt de bodem in op de leidingen? In onze overweging namen we ook de leeftijd van het riool mee. Samen kwamen we tot heel andere conclusies dan het ingenieursbureau. En konden we de geraamde aannemerskosten terugbrengen van een miljoen naar 3,5 ton.”

Risicogestuurd beheer
Dat grote verschil is het gevolg van een andere aanpak: die van risicogestuurd beheer. Ad: “Het uitgangspunt daarbij is om alleen te repareren of vervangen als dat technisch noodzakelijk is en om te gaan voor de laagste maatschappelijke kosten.” Bij het opstellen van een maatregelplan kijkt het team niet alleen naar hoe de buizen eraan toe zijn, maar ook waar ze liggen. Frans Bleeker, rioolbeheerder SED: “We nemen de maatschappelijke risico’s mee. Die zijn bijvoorbeeld hoog als buizen onder doorgaande wegen liggen, in een winkelgebied of langs belangrijke kabeltracés. In die gevallen nemen we eerder maatregelen dan wanneer een riool in minder risicovol gebied ligt.”

Leren van elkaar
Het expertteam raakt steeds beter op elkaar ingespeeld. Sjaak: “Door onze inzichten te delen, leren we veel van elkaar.” Frans onderschrijft dat: “Je kunt het met elkaar hebben over schadebeelden en hoe je daar vanuit je eigen ervaringen naar kijkt. Dat vergroot onze kennis van het hele gebied.” Inmiddels liggen er inspectiebeelden van Medemblik voor het expertteam klaar. Ad: “Daar buigen we ons samen met de rioolbeheerder van die plaats over. En het leuke is dat ook HHNK en PWN betrokken zijn. Ook hun input is heel waardevol.”
 
 
 
Contact